Tiesitkö nämä asiat Helsingistä?

Suomen pääkaupunki Helsinki on perustettu vuonna 1550, josta se myöhemmin siirrettiin lähemmäksi merta, nykyiselle paikalleen. Helsinki valittiin Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungiksi vuonna 1812 sen tärkeän sijaintinsa vuoksi. Suomen pääkaupunki siitä tuli Suomen itsenäistyttyä vuonna 1917. Helsinki sijaitsee Etelä-Suomessa Suomenlahden rannikolla. Helsinki on Suomen tiheimmin asuttua aluetta ja sen väkiluku on noin 650 000 ihmistä. Helsingin lähimmät kunnat ovat Espoo, Vantaa ja Kauniainen, yhdessä nämä kaupungit muodostavat pääkaupunkiseudun. Helsingin väestöstä jopa noin 80% puhuu äidinkielenään suomea. Helsinki on Suomen kulttuurin, talouden ja politiikan keskus. Helsinki on jatkuvasti kehittyvä ja monimuotoinen kaupunki, joka pitää sisällään niin historiallisia kuin modernejakin nähtävyyksiä sekä aktiviteettia kaikille vauvasta vaariin. Lue tästä mielenkiintoisia faktoja, joita et ehkä tiennyt Suomen pääkaupungista, Helsingistä. 

Saarista koostuva pääkaupunki

Helsinki

Vaikka Helsinki on Suomen eteläisin kaupunki ja helsinkiläiset nauttivatkin Suomen lämpimämmästä keskilämpötilasta, on se suuremmassa mittapuussa Euroopan toiseksi kylmin pääkaupunki ja koko maailmassa jopa viidenneksi kylmin pääkaupunki. Helsinki on ainut kaupunki Suomessa, josta löytyvät metro ja raitiovaunut. Suomen metro onkin maailman pohjoisin metro. Helsingin kaupunki voi näyttää pieneltä, mutta tiesitkö että Helsinkiin kuuluu jopa 315 saarta ja suurin osa Helsingin pinta-alasta onkin saarien ansiota. Tunnetuin saarista lienee Iso Mustasaari, jossa sijaitsevat Suomenlinnan kirkko sekä saaren päivittäispalvelut. Mainitsemisen arvoisia saaria ovat myös kauniin vehreät ja luonnonläheiset Seurasaari ja Pihlajasaari. Saarien muiden mukavuuksien ohella, näillä saarilla pääset ottamaan rajatonta rusketusta, sillä saarista löytyy kaupungin ainoat nudistirannat.

Eläimellistä menoa Helsingin ytimessä

Helsingin merimaiset ja luonto ovat suomalaisten ylpeyden aihe. Luonto tuo mukanaan myös hyvät olosuhteet eläimille liikkua ja lisääntyä. Näin kävi myös Helsingin villikaneille eli citykaneille. Nämä kanit ovat alkujaan lemmikkieläimeksi tarkoitettuja kaneja, jotka ovat päässeet luontoon ja lisääntyneet kanin tavoin eli taukoamatta. Kanit ovat olleet Helsingin luonnossa jo 80-luvulta lähtien jatkuvasti noususuuntaisin lukemin. Kuitenkin vuonna 2015 kanien joukossa levisi virus, joka tappoi kaneja runsaslukemin ja sittemmin kanien kanta onkin vähentynyt.Helsinkiläiset ovat saaneet yhtä lailla tottua toisenkin lajin olemassa oloon, sillä valkoposkihanhet ovat vallanneet jo vuosia Helsingin aukeat ruohomaisemat. Valkoposkihanhet ovat peräisin Korkeasaaresta 80-luvulla vapaaksi päästetyistä hanhen poikasista, jotka oppivat villien valkoposkihanhien tavoille, mutta jäivät poikkeuksellisesti pesimään pääkaupunkiseudulle. Vaikka Helsingin silminnähtävät eläinkunnat ovatkin kanit ja hanhet, on kaupunki valinnut nimikkoeläimekseen oravan. Oravia puolestaan voit bongata runsaslukuisena Helsingin Seurasaaresta.Suomalaiset ovat eläinystävällistä kansaa ja koira on tietenkin ihmisen paraskaveri. Tiesitkö että vuonna 2012 Helsinkiin avattiin maksullinen koirauimala ja nykyään toiminnassa oleva vuonna 2014 avattu Sporttihurtta tarjoaa edelleen koirille uimakoulua ja vapaa-ajan uinti mahdollisuuksia Itä-Helsingissä. Lisäksi Helsingistä löytyy neljä erikseen rajattua koira uimarantaa ja lukemattomia koirapuistoja. Helsingin lähikaupungista Hyvinkäältä löytyy myös koirakylpylä, jossa koirat pääsevät uinnin lisäksi nauttimaan terveysvaikutteisesta suolahuoneesta sekä viettämään vaikka yön koirahotellissa. Tasapuolisuuden nimissä, kaupungista löytyy myös kissakahvila Helkatti, jossa pääset nauttimaan kahvit ja pullat kissoja rapsutellen.

Lisäpisteitä Helsingille

helsinki unelma kaupunki elää

Tarkastellessa Euroopan pääkaupunkeja on Helsinki monella tapaa poikkeava. Helsinki on muun muassa äänestetty maailman rehellisimmäksi kaupungiksi. Lisäksi Helsingin keskusta-alueella asuva väestö on suurilta osin suomalaisia, kun taas useassa Euroopan kaupungissa keskustan alueen hintatason vuoksi paikalliset ovat joutuneet siirtymään lähiöihin. Helsinki on lisäksi äänestetty kymmenen parhaan joukossa maailman parhaaksi asuinkaupungiksi, muun muassa turvallisuuden, julkisen liikenteen, palveluiden saatavuuden ja toimivuuden vuoksi. Tervetuloa Helsinkiin!