Suomi on tuhansien järvien maana ja muumipeikon kotimaana tunnettu metsäinen ja nykyään myös maailman onnellisin valtio. Sen pinta-alasta suurin osa on vesistön ja metsien peitossa ja viljelyskelpoista maata Suomessa on vain noin kuusi prosenttia. Suomen suurin järvi on Saimaa ja se on 1377 neliö kilometriä suuri.

Suomi Tunnetaan Koulutuksestaan

Suomi on suhteellisen tasainen maastoltaan ja sen korkein huippu on Halti tunturin huippu, joka on 1324 metriä merenpinnan yläpuolella. Asukkaat keskittyvät suuresti pääkaupungin Helsingin seutumille, jossa asustaa 1,1 miljoonaa asukasta. Suomessa kokonaisuudessaan asuu noin 5,5 miljoonaa asukasta. Suomen viralliset kielet ovat niin ruotsin kieli kuin suomen kielikin, mutta suomen kieli on laajemmalti puhuttua. Lisäksi Suomessa puhutaan saamea sen pohjoispuolella. Suomi on tasavalta, jossa valitaan suoralla kansanvaalilla presidentti. Presidentillä on valtaa tehdä sotilaallisia päätöksiä ja hänellä on valtaa myös ulkopolitiikassa sekä Euroopan Unionin politiikassa. Suomi oli ensimmäinen maa koko maailmassa, jolla oli naispuolinen presidentti. Ja Suomi oli myös ensimmäinen maa, jossa naispuolisille annettiin äänioikeus. Presidentin lisäksi maata edustaa eduskunta, jonka edustajat eli kansanedustajat valitaan suoralla kansanäänestyksellä. Parlamenttiin kuuluu kaksisataa jäsentä. Eduskuntavaalit sekä presidentinvaalit pidetään joka kuudes vuosi. Suomi on Euroopan Union jäsen ja se ei kuulu Natoon, mutta tekee jonkin verran yhteistyötä sotilasliitto Naton kanssa kuitenkin. Sen valuuttana on Euro. Suomen bruttokansantuote on 28 tuhatta seitsemänsataa euroa, vuoden 2013 lukemilta ja sen tärkein elinkeino toiminta keskittyy metsäteollisuuteen, teknologiaan ja metalliteollisuuteen. Suomi viettää itsenäisuuspäiväänsä 6. joulukuuta, jolloin se sai itsenäisyyden taistellessaan Venäjän suurvaltaa vastaan. Talvisota on yksi maailman kunniakkaimmista ja tunnetuimmista sodista, sillä Suomen pieni armeija taisteli Venäjän jättimäistä koneistoa vastaan urheasti ja periksiantamattomasti.

Ahvenanmaa itsehallintoalueena

Miltei seitsemästä tuhannesta erillisestä saaresta koostuva Ahvenanmaa on Suomen ja Ruotsin välissä oleva Suomelle kuuluva itsehallintoalue. Ahvenanmaan lisäksi Grönlanti ja Färsaaret muodostavat Pohjolan itsehallintoalueiden saaret. Alle kolmenkymmenen tuhannen hengen saarirykelmän virallisena kielenä on ruotsin kieli ja se on demilitarisoitu alue eli sillä ei ole armeijaa ja se on puolueetonta aluetta. Suurin osa asukkaista asuu sen pääkaupungin Maarianhaminan tienoilla. Maarianhaminassa asuu siis yksitoista ja puoli tuhatta asukasta. Ahvenanmaalla on oma parlamentti ja sillä on omat maakuntapäivät, joissa se soveltaa omaa lainsäädäntöänsä. Ahvenanmaa kuuluu Euroopan Unioon, mutta sillä on erityisasema, jotta se säilyttää taloudelleen erityisen tärkeän verottoman myynnin Suomen ja Ruotsin välisillä aluksilla. Merenkulku ja laivaliikenne sekä matkailu ja maatalous ovat sen tärkeimpiä tulonlähteitä kalatalouden lisäksi. Se on kokonaispinta-alaltaan puolentoista tuhannen neliö kilometrin luokkaa ja suurin osa siitä on aavaa saaristolaismaisemaa. Vesistöjä sisämaassa on harvakseltaan ja suurin osa lasketaankin metsäalueeksi. Maarajaa sillä kuitenkin on, vaikka se on saari, sillä Ruotsin vastaista rajaa lasketaan olevan puoli kilometriä Märketin majakan kohdilla. Suomesta ja Ruotsista käydään paljon erilaisilla retkillä Ahvenanmaalla ja muun muassa pyöräretket Ahvenanmaan läpi ja ympäri ovat suosittuja kesäretkiä niin naapurivaltiolle kuin suomalaisillekin. Kaunis saaristo ja lukuisat helpot lauttayhteydet mahdollistavat siis värikkään ja runsas turismin kesäisin. Ahvenanmaalla voi vierailla myös talvella, mutta turismin huippu kuukaudet ovat kuitenkin kesäkuukaudet. Ahvenanmaa itsehallintona on mukana poliittisesti kuitenkin myös suomen parlamentissa ja tekee yhtenäisiä päätöksiä politiikassa. Ahvenanmaa ei ole hakemassa itsenäisyyttä eikä Suomi ole muutamassa itsehallinto alueen rakennetta. Ahvenanmaa on tärkeä alue Suomelle.

Ahvenanmaa itsehallintoalueena