Yli viiden miljoonan asukkaan asuttama Norja on myös yksi maista, jonka maa pinta-ala ei sovellu viljelyyn. Norja on täynnä niin ylänkö alueita, tunturia kuin metsääkin. Sen suurimpia tulonlähteitä ovat öljy ja metsätalous.

Norjan Tunturi, Metsä Ja Ylänköalueet

Yli miljoona asukasta asuu Oslossa ja sen lähikunnissa ja kaupungeissa. Norja on Tanskan ja Ruotsin tavoin perustuslaillinen monarkia. Suurkäräjät eli strotinget ovat kuitenkin se taho, joka tekee poliittiset päätökset. Norja kuitenkin ihannoi kuningasperhettään ja monarkiaa ja haluaa säilyttää sen, vaikka sillä ei todellista valtaa olisikaan. Maa ei ole EU:n jäsen ja kuuluu Natoon toisin kuin Suomi. Valtavat tunturit, syvät vuonot, loppumattomat metsät ja upeat vuoristomaisemat ovat Norjan ylpeyden aihe. Norjan korkein kohta on nimeltänsä Galdhopiggen, joka on 2469 metriä merenpinnan yläpuolella ja sen jäätiköiden pinta-ala on lähes kolmisen tuhatta neliö kilometriä.  Norja on rikas maa ja sen bruttokansantuote nousee jopa lähes viiteen kymmeneen tuhanteen euroon. Sen suurin tulonlähde onkin öljy ja merenpohjasta saatava maakaasu. Mutta myös metalliteollisuus, matkailu ja merenkulku ovat ensiarvoisen tärkeitä Norjan taloudelle. Norja aikoo myös parantaa mahdollisuuksiaan muun energiateollisuuden piirissä ja muun muassa aurinkosähköstä Norja rakentaa uutta teollisuuden kasvavaa tulonlähdettänsä. Norjalla on korkeasti arvostettu oma valuuttansa Norjan kruunu ja sen virallisena kielenä on norjan kieli. Naapuri maat Tanska ja Ruotsi omistavat lähes saman kielen, joten norjalainen ja ruotsalainen ymmärtävät, puhuvat ja kirjoittavat lähes samalla tavalla.

Norja on luonnossa viihtyvän paratiisi

Norja sijaitsee Jäämeren rannalla ja näin ollen se on mainio kohde matkailijalle. Vaikka Norja on repaleisrannikkoinen vuoristomaa, on se silti matkailijoiden suosiossa varsinkin sen uskomattoman kauniin luonnon takia. Norja on lähellä oleva kohde, mutta erittäin mielenkiintoinen suomalaisellekin, sillä ilmasto ja ympäristö olosuhteet ovat täysin erilaiset kuin vaikkapa naapurimaan Ruotsin, Tanskan tai Suomen. Norjaa ei voi siis maantieteellisesti ja ilmastollisesti verrata yhteenkään sen naapurimaahan sen monipuolisuuden ja ominaisuuksiensa varjossa. Tämä tulee ottaa huomioon sinne matkustettaessa. Varsinkin erilaiset vuoristokiipeilijät, vaeltajat ja retkeilijät tuppaavat vuosi vuoden jälkeen palaamaan tuohon karuun vuoristomaisemaan retkeilemään. Norja on suhteellisen kallis maa, joten useinkaan isoja tai pitkiä retkiä ei tehdä suurkaupunkeihin vaan matkailu keskittyy luontoon ja luonnossa samoiluun. Oslo kuitenkin kaupunki kohteena on monen kulttuurin ja ostosmahdollisuuksien paikka ja jo ihan arkkitehtuurillisesti mielenkiintoinen paikka vierailla. Käythän katsomassa uutta oopperataloa Oslossa, jos sinulla on siihen mahdollisuus sekä vilkaisemassa yhtä maailman kuuluisimmista taideteoksista nimittäin Edvard Munchin Huutoa. Oslon lisäksi Bergen on yksi kauneimpia Norjan kaupunkeja ja sillä on Unescon perintökohteena merkittävä historia. Sen vanha keskusta on kaunis ja idyllinen ja matkailun arvoinen paikka vierailla. Yksi mieleenpainuva kohde myös Norjassa on yli tuhat vuotinen Trondheimin kaupunki. Se tunnetaan entisaikojen pyhiinvaelluskohteena ja sinne on nykyään hyvät liikenneyhteydetkin.

Norjan historiaa

Norja on viikinkien maa, kuningaskuntien ja sotien värittämän historian aikana Norja on ollut myös yksi Euroopan köyhimmistä maista. 1960 luvulla löydetty Pohjanmeren öljy kuitenkin käänsi pikaisesti köyhän maan talouden aivan uuteen nousuun ja nyt Norja onkin yksi rikkaimmista hyvinvointivaltioista maailmassa. Matkakohteena tästä syystä Norja ei ole sieltä edullisemmista päästä. Norja oli aikoinaan kaupan käynnin mahti valtio, mutta 1300-luvulla ruttoepidemian takia lähes puolet maan väestöstä kuoli johtaen lopulta maan itsenäisyyden menetykseen. Norja pyrki olemaan ensimmäisessä maailman sodassa puolueeton, mutta toisessa maailman sodassa kuitenkin päätyi saksalaisten miehittämäksi.

Norjan historiaa