Suomessa on valtavasti paikkoja ja asioita, jotka ovat kiinnostavia, ainutlaatuisia, ja todellakin näkemisen arvoisia; ei ole mikään helppo tehtävä alkaa laittaa niitä paremmuusjärjestykseen. Jokaisella on myös oma makunsa ja omat kiinnostuksen kohteensa. Mutta jotakin voimme totta kai ehdottaa sellaisiksi asioiksi, kohteiksi ja ilmiöiksi, joita jokaisen Suomessa kävijän, ja miksei myös suomalaisten itsensä, kannattaisi nähdä ja kokea. Joten otetaanpa Suomen kartta esille, ja paikannetaan muutama juttu!

Pohjoisesta alkaen

Aloitetaan pohjoisimmasta Suomesta, eli Lapista. Varsinkin me suomalaiset itse unohdamme joskus, kuinka eksoottinen kohde Lappi onkaan, mutta se on toden totta yksi Suomen suosituimmista matkailualueista. Mitä sieltä sitten löytyy? Ainakin rauhaa ja tilaa. Itse asiassa eräs Lapin lumoavimmista asioista mitä voi kokea, on tyhjyys. Avara, puhdas luonto ympärillä, talvella puuterilumi ja revontulet, kesällä yötön yö. Upeita kohteita ovat tietenkin tunturit: Halti, Saana ja Korvatunturi. Kulttuurielämyksistä yksi parhaimmista on Särestöniemen museo Kittilässä, joka esittelee edesmenneen taiteilija Reidar Särestöniemen värikylläistä taidetta tämän omassa entisessä kotitalossa. Etelämmäksi lähdettäessä kannattaa pysähtyä Oulussa, josta löytyy montakin hienoa museota, Nallikarin kaunis rantamaisema ja näkemisen ja kokemisen arvoinen, tunnelmallinen kauppahalli. Torilla käydessä ei pidä unohtaa ottaa itsestään selfie Toripolliisin kanssa!

Keskemmällä Suomea

Kun ollaan Suomi-neidon vyötärön korkeudella, ovat valinnanmahdollisuudet must-nähtävyyksistä monenmoiset. Tampere on museoiden ystävien paratiisi: löytyy muun muassa Muumi-museo, Poliisimuseo, Vakoilumuseo, Lenin-museo, sekä upeata taidetta sisältävä Sara Hildénin taidemuseo. Nämä kaikki, kun läpi vaeltaa, voi sanoa saaneensa todellisen kulttuuriannoksen Mansen tapaan! Tampereella voi myös ihailla maisemia Näsinneulasta tai Pyynikin näkötornista, ja kesällä huvitella koko päivän Särkänniemen huvipuistossa. Hieman idempänä löytyy Savonlinnasta mahtavan kaunis, historiallinen Olavinlinna, ja Kuopiosta, paitsi lupsakkaita savolaisia, myös Puijon näkötorni. Taas hieman etelämpänä ja lännempänä on eräs todella upea, näkemisen arvoinen paikka, nimittäin Vanha Rauma, Raumalla sijaitseva puutalokaupunginosa. Vanha Rauma on parhaiten säilynyt ja laajin puukaupunkialue Pohjoismaissa, jonka asemakaava on periytynyt keskiajalta asti. Ei ihme, että tämä kulttuurihistoriallisesti arvokas alue on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1991. Alue ei ole kuitenkaan jämähtänyt historiaan, vaan on myös vilkas keskus, josta löytyy mukavia pieniä liikkeitä ja tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita. Todella näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka!

Helsinki

Tämä Itämeren Helmi, Suomen pääkaupunki Helsinki, on tietysti täynnä kohteita ja paikkoja, jotka on ehdottomasti nähtävä ja koettava kun Suomessa kerran ollaan. Kun päästiin vauhtiin Unescon maailmanperintökohteiden parissa, on mainittava Suomenlinna. Tämä erittäin tunnelmallinen ja historiallinen saari on todellakin “pakko nähdä” -nähtävyys, josta löytyy vanhoja linnanraunioita, museoita, merilinnoitus, kahviloita ja ravintoloita, ja yksinkertaisesti luonnon rauhaa ja upeita maisemia. Saarista puhuttaessa Korkeasaari ja sen eläintarha on mukava kohde viettää kesäpäivä katsellen ja ihaillen luonnon monimuotoisuutta. Arkkitehtoonisesti merkittäviä kohteita Helsingissä on useita; mainittakoon ainakin Helsingin Tuomiokirkko ja yleensäkin Senaatintorin alue, Uspenskin katedraali, Päärautatieasemarakennus, Sibeliuspuisto Sibelius-monumentteineen sekä kallioon louhittu Temppeliaukion kirkko. Nämä kohteet on ikuistettu lukemattomiin valokuviin ympäri maailmaa saapuneiden turistien toimesta – eikä mikään ihme. Myös vilkkaat, tunnelmalliset Kauppatori ja Hakaniemen tori ovat sekä turistien että helsinkiläisten suosikkeja, ja jos huvittelua kaipaa, on kesäisin Linnanmäki varsin mainio kohde sellaiseen toimintaan!

Suomesta löytyy siis lukemattomia näkemisen ja kokemisen arvoisia paikkoja, ja tässä ehdimme raapaista vain hieman pintaa. Kertomatta jäi, kuinka upea on Turun saaristo, kuinka idyllinen on Porvoon vanha kaupunki, kuinka luonnonkauniita ovat Yyterin hiekkadyynit Porissa, kuinka Kolin kansallispuiston maisemat ovat henkeäsalpaavan majesteettisia – listaa voisi jatkaa loputtomiin. Oikeastaan, miksi et lähtisi katsomaan ja kokemaan itse; ehkäpä sinä löydät sen Suomen todellisen matkailuhelmen, jonka näkeminen sykähdyttää jokaisen turistin ja suomalaisen sydämen takuuvarmasti!