Norja on kaunis maa, siitä ei päästä yli eikä ympäri, että turismin kannalta Norja on tehnyt upeaa työtä markkinoidessaan mielikuvaa luonnosta, vuonoistansa, kauniista laaksoista ja vuorista.

Mietteitä Norjan Vierailulta

Mutta se, minkälaisia ovat norjalaiset ja mitä on jokapäiväinen elämä tuossa öljyn rikastuttamassa maassa, ei paljoa puhuta. Norja on aina osannut suojella itseään maailmanlaajuisesti huonoilta uutisilta. Sillä on hyvä maine. Onko tuo maine sen veroinen vai piileekö kuitenkin kaiken alla, jotain sellaista mitä ei haluta tuoda esille? Muutaman viikon mittainen retki norjalaisten keskelle, pääkaupunkiin Osloon ja sen lähimaastoon tuovat ajatuksia ja mietteitä siitä, minkälainen kulttuurillisesti tuo kansa ainakin kaupunki olosuhteissa on.

Norjalaiset ovat hiljaista kansaa

Kun puhutaan Suomalaisista, usein yksi ensimmäisistä asioista mitä sanotaan, on se, että olemme hiljaisia ja sisäänpäin kääntyneitä. Tuo pitää paikkaansa myös norjalaisissa. Norjalainen ei puhua pälpätä yleisellä paikalla, junassa, bussissa eikä hississä. Naapuria moikataan ja tuttavan kanssa jäädään jutulle ruokaostoksilla, mutta ventovieraan kanssa jutustelu ei kuulu myöskään norjalaisten kulttuuriin. Hymyily kuitenkin näkyy enemmän katukuvassa kuin Suomessa. Koko maailmaa painava kännykkä tuijottelu kuitenkin on vienyt osan tätä kulttuuria mennessään, kun ihmiset eivät nykypäivänä osaa edes katsoa toisiaan silmiin. Norjalaisista huokuu lämpimyys ja pehmeys. Melkeinpä voisi sanoa, että he vaikuttava nöyrältä kansalta. Mutta ihan näin asia ei kuitenkaan ole. Asenne työhön kummastuttaa vierasta. Norjassa on pula perus duunareista. Sillä norjalaiset eivät halua tehdä työtä pienemmällä palkalla. Öljy ja rakennusalan ympärille rakennettu kupla kovista palkoista, eduista ja työajoista houkuttelee jokaista norjalaista. Perus työnteko ei enää maita, kun on saanut maistaa jotain parempaa. Työntekeminen muutenkin ei ole lempiharrastuksia norjalaiselle. Mieluummin tehdään ihan kaikkea muuta. Mentaliteetti suomalaisilla kuitenkin on suhteellisesti erilainen. Työn tekemisestä ollaan ylpeitä ja sitä jaksetaan pusertaa päivästä toiseen. Norjassa tuntuu, että kaupat sulkeutuvat aikaisemmin. Sunnuntaina kukaan ei ole töissä ja tämä ei johdu pelkästään pääuskonnosta kristinuskosta vaan siitä, että ei ole varaa maksaa sellaisia palkkoja työntekijöille sunnuntaityöstä mitä he vaativat.

Norjalaiset ovat hiljaista kansaa

Asema ja ulkonäkö

Norjalaiset sisustavat kotia ja panostavat autoihin sekä materialistiseen ominaisuuteen varsinkin asumisen suhteen paljon. Vaatetus ja merkki pukeutuminen paistaa ainakin pääkaupunkiseudun katukuvassa paljon. Halutaan näyttäytyä ja näyttää, että varallisuutta on. Kirpputoreja ei löydy mistään ja norjalaista tuskin helposti saisikaan ostamaan mitään käytettynä. Ei varsinkaan vaatteita, mutta ehkä jonkin verran antiikkia ja vanhoja tavaroita, jos ne ovat osa isompaa sisustuksen suunnittelua. Norjalaiset eivät puhu rahasta eikä talous asioista avoimesti. He puhuvat syvällisiä, nautiskelevat yksinkertaisesta elämästä ja arjen luksuksesta. Hiihtäminen ja ulkoilu niin kesällä kuin talven paukku pakkasissa ovat norjalaisen terapiaa. Jokainen tykkää mennä luontoon ja samoilla siellä. Urheilu ei ole urheilua, jos se ei tapahdu ulkona. Suksikauppoja ja laskettelu välineitä löytyy joka kulman takaa. Kauppaan ja asioille kuitenkin kuljetaan pääsääntöisesti autoilla. Autot ovat sähköisiä tai biokaasulla toimivia uusimpia teknologian ihmeitä. Vanhoja autoja ei liiammin näe liikenteessä. Sinänsä hassu yhdistelmä, että öljy pohattana tunnettu maa pyrkii isointen eroon bensiinikäyttöisistä kulkuvälineistä. Linja-autoissa on korttimaksu vaihtoehdot ja julkisilla pääsee kaikkialle helposti. Halpaa lystiä se ei kuitenkaan ole, ainakaan turistille. Yöelämä painottuu pubeihin ja baareihin, jotka pakkaantuvat viikonloppu iltaisin täyteen ihmisiä. Viikolla ei pahemmin kukaan kulje tai liiku iltasella, muuta kuin torstaisin, jolloin iso osa työläisistä, jotka tekevät pitkää tuntimäärää viikolla toisessa kaupungissa ja palaavatkin jo viikonlopun viettoon torstaina perjantaina sijaan