Kaunis Ahvenanmaa

Tämä Suomen ainoa itsehallinnollinen maakunta vetää matkailijoita puoleensa sen kauniiden maisemien ansiosta. Ahvenanmaa koostuu tuhansista saarista. Kastelholman linna, Utön majakka ja Pommern kuuluvat matkailijoiden kohteisiin. Lue lisää, mitä kaikkea tämä saaristo tarjoaa!

Tietoa

Ahvenanmaa on Suomeen kuuluva maakunta, joka sijaitsee Suomen luoteisosassa. Ahvenanmaan virallinen kieli on ruotsi ja jopa 88 prosenttia väestöstä puhuu ruotsia äidinkielenään. Suomi ei ole Ahvenanmaalla pakollinen opiskelukieli. Ahvenanmaalta löytyy vain yksi kaupunki: Maarianhamina. Maarianhaminassa asuu 11 775 asukasta, joka on lähes puolet koko Ahvenanmaan asukkaista. Kaupunki on suosittu matkakohde ja siellä käykin vuosittain puolitoista miljoonaa turistia.Ahvenanmaan kasvillisuus on erilaista kuin Manner-Suomessa. Sama eläimien suhteen. Puista esimerkiksi myrkyllinen euroopanmarjakuusi on laji, jota ei kasva muualla Suomessa. Ahvenanmaalla kasvaa lisäksi tyrniä, saarnia ja vuorijalavaa. Ahvenanmaalla linnut ja nisäkkäät (paitsi riistaeläimet) ovat rauhoitettuja. Kangaskäärme on yksi eläinlajeista, joita elää Ahvenanmaalla, mutta ei muualla Suomessa. Laji on myrkytön.

Ahvenanmaan nähtävyydet

Ahvenanmaalla pääsee sen luonnon lisäksi ihailemaan monia paikallisia nähtävyyksiä. Yksi näistä on suosittu merenkulkumuseo ja Pommern-purjelaiva. Museo esittelee Ahvenanmaan ja merenkulun historiaa pienoismallein, keulakuvin ja valokuvin. Museokäynnin jälkeen voit käydä piipahtamassa s/v Pommernilla, joka on maailman viimeinen olemassa oleva parkkilaiva, joka on säilynyt alkuperäisessä asussaan.

nähtävyydet

Ahvenanmaalta löytyy muitakin museoita. Kulttuurihistoriallisessa museossa ja Taidemuseossa voi käydä samalla reissulla, sillä ne sijaitsevat samassa rakennuksessa. Museo esittelee Ahvenanmaan historiaa, kun taas taidemuseossa pääsee näkemään taidetta niin maalausten kuin veistostenkin muodossa. Kulttuurihistoriallisella museolla on pääsy tietoihin jopa 7500 vuoden ajalta, käsittäen koko Ahvenanmaan historian sen ensimmäisen asukkaiden saapumisesta lähtien. Molempiin pääsee samalla lipulla, aikuisten lippu 8 euroa ja 7-17 -vuotiaat lapset hintaan 5 euroa.Ahvenanmaan palokuntamuseo Hammarlandilla on loistava koko perheen kohde. Museossa on nähtävillä toinen toistaan vanhempia ja hienompia Ahvenanmaalla käytettyjä sammutusajoneuvoja. Esillä on parisenkymmentä autoa sekä muuta varusteet. Museon vanhin auto on vuosimallia 1926 ja uusin 1969. Museon sisäänpääsy on edullinen: aikuiset 3,50 euroa ja 7-12 -vuotiaat lapset 2 euroa.

Vita Björn

Vita Björn oli vuosina 1784 – 1975 toiminut Kastelholman kruununvankila. Vankila käsitti alunperin kolme selliä, mutta vuonna 1839 niitä rakennettiin vielä kaksi lisää. Rakennus restauroitiin vuonna 1984 ja se toimii nykyään museona. Rakennuksen toisessa päässä voidaan nähdä asunto, jossa vankilan vartija perheineen aikoinaan asui. Museo on avoinna toukokuusta syyskuuhun. Pääsymaksut ovat aikuisilta 2 euroa ja 7-15 -vuotiailta lapsilta 1 euron. Tarkemmat hintatiedot löydät Kastelholmin verkkosivuilta. Kastelholman linna on 1300-1400 -luvulla rakennettu linna Ahvenanmaan Sundissa. Linna oli käytössä parinsadan vuoden ajan, kunnes Ahmenanmaa liitettiin Turun lääniin vuonna 1634. Tästä alkoi linnan rappeutuminen ja se koki jopa tulipalon vuonna 1745. Onpa linna ehtinyt palaa useampaankin otteeseen. Linnaa korjailtiin runsaasti 1800-loppupuolella ja tällä hetkellä se toimii museona. Museon vieraat saavat kulkea linnan pihan läpi, pääsevät käymään rangaistushuoneessa, vartiomuureilla sekä juhlasalissa. Pääsymaksut ovat aikuisille 7 euroa ja 7-17 -vuotiaille lapsille 5 euroa.Idan mökki Borgbodassa on miehittämättömänä nähtävyytenä toimiva torppa, joka toimi kansanlaulaja Ida Janssonin asuintalona vuosina 1924-1966. Ida synnytti viisi aviotonta lasta, joista neljä hän joutui antamaan pois. Hän asui mökissä yhdessä vammaisen poikansa kanssa. Mökki on jätetty sellaiseksi kuin se oli Idan eläessään. Siellä pääsee siis näkemään sisustuksen juuri sellaisena kuin se oli aikoinaan. Mökki toimii muistomerkkinä maattomille palkollisille ja se on aina avoinna.