Färsaaret ja Grönlanti on vähemmän tunnettuja kaukaisia saaria, jotka molemmat ovat Tanskan omistuksessa ja itsehallintoalueita. Molempia saaria yhdistää sen pienet asukasluvut ja sitä kautta myös erittäin pienen vähemmistön oma kieli.

Färsaaret Ja Grönlanti

Molemmissa on käytössä Tanskan kruunu ja molemmilla on kalastussopimus Euroopan Unionin kanssa. Kalatalous ja sen ympärille rakentuva vienti on molempien saariryhmien tai saarien tulonlähteistä yksi suurimpia, joskin matkailu eksoottisille saarille alkaa olemaan myös nousussa. Matkailun kautta saaret varmasti tulevat nousemaan suurempaan tietoisuuteen, sillä nykypäivän matkailutrendeissä paistaa erikoisuus ja rankat luonnon olosuhteet. Molemmat itsehallinto alueista päättävät suhteellisen itsenäisesti omista poliittisista asioistaan, vaikka ovatkin molemmat osa Tanskaa. Saarilla suurin osa asukkaista asuu pääkaupunkien tienoilla ja saarilla ei ole paljoa levittäytynyttä kansaa. Färsaaret tunnetaan maailmalla yhtenä kaikkein karuimpana asuttuna saarena ja Grönlanti kiehtoo yhä enemmän ja enemmän matkailijoita. Molempien saarien luonto on täysin uniikki ja erilainen. Talviset aktiviteetit ja vaellus karuissa olosuhteissa on mahdollista molemmissa saarissa. Leudompi kesä houkuttelee enemmän turismia kuin kovat ja myrskyisät talvet. Viljelysmaata tai metsää eikä myöskään vesistöjä löydy kummaltakaan nimeksikään. Grönlanti on suurin saari maailmassa ja Färsaaret yksi pienimpiä itsehallintoalueita koko maailmassa.

Grönlanti

Grönlannin saari sijaitsee Pohjois-Amerikan mantereen puolella, mutta poliittisesti se kuitenkin lasketaan Eurooppaan, sillä se kuuluu Tanskan kuningaskuntaan samoin kuin Färsaaretkin. Se on maailman suurin saari ja se on lähes kokonaan jäänpeitossa. Yli kahden miljoonan neliö kilometrin alueesta 1,7 miljoonaa on mannerjään tai jäätikön peitossa. Korkein kohta Grönlannissa kohoaa runsaat kolme tuhatta kuusisataa metriä merenpinnan yläpuolelle, sillä on nolla kilometriä maarajaa ja neljäkymmentä neljä tuhatta kilometriä rantaviivaa. Metsää koko Grönlannilta löytyy 1 neliökilometri. 21. päivä kesäkuuta, joka on Grönlannin vuoden pisin päivä, on sen kansallispäivänä.  Alue, mikä ei ole jäätikön peitossa on kuitenkin lähes yhtä suuri kuin Ruotsi. Grönlannin pääkaupunki on Nuuk ja siellä asuu seitsemäntoista tuhatta asukasta. Koko Grönlannin alueella asuu 56 tuhatta asukasta eli se on asukasluvultaan hyvin pieni maa. Grönlannilla on itsehallinto, mutta ulkopolitiikka, valuuttapolitiikka ja turvallisuuspolitiikka on jätetty tästä ulkopuolelle. Kaikesta muusta Grönlanti päättää itsehallintoisesti. Grönlanti ei ole osa Euroopan Unionia, mutta nauttii kalastussopimuksesta sen kanssa sekä on saanut erityisaseman Euroopan Unionia koskien. Hylkeen, valaan ja riistan pyynti on isoimpia talouden keinoja ja kalastuksen lisäksi myös kaivosteollisuus ja kasvava turismi tuovat omia elinkeinon lähteitään Grönlannille. Sen bruttokansantuote jää kahteenkymmeneen viiteen tuhanteen euroon asukasta kohden. Grönlannissa puhutaan grönlantia. Se muistuttaa etäisesti ruotsin kieltä. Kielenä grönlannin kieli on yksi maailman vähiten puhutuista virallisista valtion kielistä.

Färsaaret

Färsaaret Färsaaret on 18 eri saaren muodostama Pohjois-Atlantin saariryhmä, joka tunnetaan sen karuimmasta luonnostaan. Jyrkät kallot ja metsättömyys ovat tunnusomaisia piirteitä Färsaarille. Färsaarilla asuu miltei viisi kymmentä tuhatta henkeä, joista kaksi kymmentä tuhatta asuu sen pääkaupungissa Torhavnissa. Sillä on kalastussopimus sekä myös kauppasopimus Euroopan Unionin kanssa, mutta se ei kuulu Euroopan Unioniin. Sen suurimpiin talouden lähteisiin kuuluvat kalatalouden vientituotteet sekä villantuotanto. Matkailu on myös suuri osa Färsaarten taloudesta. Virallisena kielenään Färsaarilla on fääri. Tanskalaiset vierailevat Färsaarilla matkailun vuoksi usein kesäaikaan, mutta turismia on vaikeaa ylläpitää saarella talvella, jolloin keskilämpötila tippuu tammikuussa kolmen asteen tienoille. Myös kesä Färsaarilla on viileä ja sateinen. Poliittisesti parlamenttia kutsutaan Färsaarilla lakikäräjiksi eli färin kielellä logtingiaksi.

Färsaaret