ARJESTA VOIDAAN TEHDÄ TAIDETTA

Elämämme kuluu pääosin arjen puuhissa, joita olemme tottuneita tekemään ja joita on tapana sanoa rutiiniksi. Lepäämme arjesta lomailemalla, matkailemalla, kokeilemalla kaikkea kivaa ja uutta sekä tietysti erilaisissa tekemisissä ystävien ja perheen kanssa. Välillä käymme myös museoissa ja muissa kulttuuripaikoissa kuten teattereissa, missä mielemme ikään kuin siirtyy arjesta pois ja antaa mielikuvitukselle mahdollisuuksia viedä ajatuksemme kauas siitä elämästä, jota elämme. Ei sen takia, että eläisimme tylsää tai huonoa elämää, vaan melkein ainoastaan vaihtelun ja mahdollisten oivallusten takia. Tällä kaavalla useimmat meistä elävät elämäänsä ja kaikki tuntuu hyvältä ja sopivalta.

Taiteen Ihmisen Haasteita

Taidetta on lapsuudesta saakka tapana pitää vain harrastuksena, sillä vain harva ihminen on oikea taidenero ja harva taiteen kanssa tekemisissä oleva ihminen pystyy tienaamaan haluttua rahaa taideteoksillaan oman elämän aikana: kun muistellaan menneitä, voidaan todeta, että maailman kuuluisimmat taiteilijat ”hyväksyttiin” taiteilijoiksi vasta heidän kuoleman jälkeen. Ei siis ole mikään ihme, että taiteellisesti lahjakkaat lapset ja nuoret menevät kuitenkin opiskelemaan tavallisiin ammatteihin: tradenomeiksi, insinööreiksi, opettajiksi ja lääkäreiksi. Tällaisilla ihmisillä elämä kulkee samalla tavalla kuin kaikilla muillakin, kenestä kerrottiin ensimmäisessä kappaleessa, mutta välillä jotain tuntuu puuttuvan. Kun ihmisessä elää taide, jota hän ei kuitenkaan ilmaise, tällainen epätäydellisyyden tunne on ihan luonnollinen. Siinä vaiheessa, kun ihminen vihdoin viimein ymmärtää, mikä häneltä nyt puuttuu, hän ryhtyy tekemään: piirtämään, kirjoittamaan, säveltämään ja niin edelleen. Tällaisen taiteen tuloksista tulee valitettavasti usein aivan surkeita, koska taidehimoa on yritetty sammuttaa vuosien aikana eikä sille annettu mahdollisuuksia kehittyä. Mitä jos tavallisissa ammateissa työskentelevät taiteen ihmiset päästäisivät taiteensa ulos eivätkä yrittäisi sammuttaa sitä?

Taiteen Ihmisen Haasteita

Meillä kaikilla on harrastuksia. Taiteen ihmisellä ei ole välttämättä edes aikaa harrastaa taidetta, kun hänen pitäisi yhteiskunnan tapaan käydä säännöllisesti liikkumassa ja matkailemassa sekä osallistua kaikenlaisiin sosiaalisiin tapahtumiin. Mutta hei, meitähän on erilaisia joka lähtöön, joten miksi hänen pitäisi harrastaa sitä kaikkea? Olisiko parempi, jos hän voisi keskittyä taiteensa luomiseen? Sitä se on: parempaa se olisi sekä yhteiskunnalle että ennen kaikkea hänelle itselleen. Siinä tulee toinen haaste: mistä saa inspiraatiota, jotta harjoittaisi taidetta joka päivä?

Maailma Aivan Toisin Silmin Nähtynä

Siitä voi yllättyä, kuinka paljon inspiraation kohteita löytyy suoraan jokapäiväisestä ympäristöstämme, kunhan jaksaa avata silmät. Se ei siis ole katsomista ja kuuntelemista, vaan näkemistä ja kuulemista. Jokaisesta pienestä asiasta, kuten vaikka sattumalta bussista kuullusta keskustelusta, voi inspiroitua isoihin teoksiin: jotkut onnistuvat runoilemaan jo pelkästään siitä, että näkivät kadulla jonkun mielenkiintoisen mainoksen, ja siitä lähti se ajatus sitten pyörimään. Sama koskee myös kuvataidetta: meidän ympärillä on niin paljon erilaisia maisemia, jotka tosin ovat välillä hyvinkin synkkiä, että niistä voi inspiroitua ihan jokainen ihminen, taideihmisistä puhumattakaan. Arjesta saa inspiraatiota niin töissä kuin vapaalla, niin kotona kuin ulkona, kunhan jaksaa pitää silmiä auki ja hyväksyä sen, että omalla kohdalla taide on tärkeämpää kuin hieman tavanomaisemmat aikuisen ihmisen harrastukset kuten lenkkeily tai sulkapallo. Ideaalitilanteessa ihminen harrastaa kaikkea ja hänen elämässään on vaihtelua, mutta kun tuntuu siltä, että omasta elämästä puuttuu taide ja sitä siihen haluttaisiin lisää, on syytä ryhtyä toimiin. Kuka tietää, kenestä tulee seuraavan vuosisadan paras ja suosituin kuvataiteilija tai säveltäjä? Jos ei sitä sinusta tulekaan, niin onhan mikä tahansa teos ainakin kokeilun arvoinen. Katso ympärillesi ja inspiroidu.

Maailma Aivan Toisin Silmin Nähtynä